Kredi Kartı Borçlanmaları Hızla Artıyor

Kredi kartı borçlanmalarında dikkat çeken artış! Detaylar haberimizde.

Kredi Kartı Borçlanmaları Hızla Artıyor
Kredi Kartı Borçlanmaları Hızla Artıyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kredi kartı kullanımıyla ilgili tartışmalar devam ederken, encazip.com’un araştırmasına göre bireysel kredi kartı borçlanmaları önemli bir artış gösterdi. Kredi Kartı Borçlanmaları Hızla Artıyor başlıklı haberimiz yayında. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, geçen yıla göre bireysel kredi kartı borçlanmaları yüzde 153 arttı. Encazip.com’un analizine göre, bu artış, 2023’ün sekizinci haftasında 503 milyar 226 milyon TL olan toplam borçlanmanın, bu yılın aynı döneminde 1 trilyon 274 milyar TL seviyesine yükselmesiyle ortaya çıktı.

Yeni yılda da kredi kartı kullanımı artarak devam etti. Ancak yüksek faiz oranları nedeniyle taksitli alışverişlerin tutarındaki artış, taksitsiz kredi kartı kullanımının altında kaldı. Bununla birlikte, hem taksitli hem de taksitsiz kredi kartı kullanımlarında bir artış gözlendi. Şubat ayı verilerine göre, toplam bireysel kredi kartı borçlanmaları 1 trilyon 274 milyar TL oldu. Bu rakamın 562 milyar TL’si taksitli, 712 milyar TL’si taksitsiz borçlanmalardan oluştu. Geçen yılın aynı döneminde toplam borçlanma 503 milyar TL idi ve bunun 258 milyar TL’si taksitli, 245 milyar TL’si taksitsiz borçlanmalardan oluşuyordu. Bu da taksitli kredi kartı kullanımlarının yüzde 117, taksitsiz kredi kartı borçlanmalarının ise yüzde 190 arttığını gösteriyor.

Kredi Kartı Borçlanmaları Hızla Artıyor

Sadece bireysel kullanımda değil, kurumsal kredi kartı borçlanmalarında da artış yaşandı. Geçen yıl 241 milyar TL olan kurumsal kredi kartı borçlanmaları, bu yıl 439 milyar TL’ye yükseldi. Bunun 185 milyar TL’si taksitli, 254 milyar TL’si taksitsiz borçlanmalardan oluşuyor. Bu da geçen yıla göre yüzde 82’lik bir artışı temsil ediyor.

Encazip.com’un kurucusu ve tasarruf uzmanı Çağada Kırım, bireysel kredi kartı borçlanmalarındaki bu artışı değerlendirirken şunları söyledi: “Son zamanlarda kamuoyunda kredi kartıyla ilgili düzenlemeler ve limitlerle ilgili tartışmalar sürüyor. Ancak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ‘kredi kartlarıyla ilgili sürpriz olmayacak’ açıklamasının tüketiciler üzerinde etkili olduğu görülüyor. Bu durum, tüketicilerin ekonomi yönetimine güven duyduğunu ve dedikodulara itibar etmediklerini gösteriyor. Ancak buna karşın, kredi kartı harcamalarındaki bu artış, vatandaşların harcamalarını ötelemek ihtiyacı hissettiğini gösterebilir.”

Diğer ekonomi haberleri etiketimiz aracılığıyla okuyabilirsiniz.

12
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
3
sinirli
Sinirli
6
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kredi Kartı Borçlanmaları Hızla Artıyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Startup Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin