E-ticarette vergi muafiyeti şartları

Evde üretilen ürünlerin internet üzerinden satışında 1.100.000 TL'ye kadar vergi muafiyeti sağlanıyor.

E-ticarette vergi muafiyeti şartları
E-ticarette vergi muafiyeti şartları
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Geçtiğimiz günlerde, doğurganlık oranlarını artırmak amacıyla Aile ve Nüfus Politikaları Daire Başkanlığı kuruldu. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, doğurganlık oranındaki düşüşün önüne geçmek için doğum izinlerinin artırılması, kreş ve bakım süreçlerinin desteklenmesi ile esnek veya uzaktan çalışma gibi çeşitli alternatifleri değerlendirdiklerini açıkladı. TOBB E-ticaret Meclisi Üyesi ve Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucu CEO’su Cenk Çiğdemli, e-ticaretin kadınlara evden çalışma imkanı sunan önemli bir sektör olduğunu vurguladı ve e-ticaretteki vergi muafiyetinin büyük bir destek sağladığını belirtti. Peki E-ticarette vergi muafiyeti şartları nelerdir?

1.100.000 TL’YE KADAR VERGİ MUAFİYETİ

E-ticaretin yaygınlaşmasıyla birlikte, şirket sahibi olmayan kadınlar da evden ürettikleri ürünleri internet üzerinden vergi muafiyeti ile satarak gelir elde edebiliyor. TOBB E-ticaret Meclisi Üyesi ve Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucu CEO’su Cenk Çiğdemli, 2024 yılı için e-ticaret vergi muafiyetinin 1.100.000 TL olduğunu ve bu rakamın aylık ortalama 91 bin TL’ye denk geldiğini ifade etti. Çiğdemli, bu tutarın Türkiye’de evden üretim yaparak satış yapan birçok kadın için son derece motive edici olduğunu belirtti. Vergi muafiyeti ile işe başlayan birçok kadın girişimcinin, bu destekle işlerini ilerleyen yıllarda büyütme potansiyeline sahip olduğunu vurguladı. Çiğdemli, devletin sağladığı bu avantajdan başta kadınlar olmak üzere evde kendi ürettiği ürünleri satmak isteyen herkesin faydalanması gerektiğini söyledi.

E-ticarette vergi muafiyeti şartları

E-ticarette vergiden muaf olabilmek için, şahısların bir işyeri açmadan ve sanayi tipi veya seri imalat yapabilen makine ve materyal kullanmadan, evlerinde kendi el emekleri ile ürettikleri ürünleri internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satması gerekiyor.

VERGİ MUAFİYETİNE UYGUN ÜRÜNLER

Evde üretilip satışı yapılabilecek birçok ürün ve hizmet bulunduğunu belirten Çiğdemli, şöyle devam etti: “Evlerde kullanılan dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü ve benzeri makine ve aletler hariç olmak üzere, motorlu kuvvet kullanmamak ve dışarıdan işçi almamak şartıyla; oturdukları evlerde ürettikleri havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamulleri, deriden üretilen ürünler, örgü, dantel, her türlü nakış işleri ve turistik eşyalar, hasır, sepet, süpürge, mum, defter, kimyasal içermeyen ev yapımı doğal kozmetikler, paspas, fırça, yapma çiçek, pul, payet, boncuk işleme, tığ örgü işleri, ip ve urganlar, turşu, salça, tarhana, erişte, mantı, bilgisayar programları, e-kitaplar, müzik, sanat eserleri, fotoğraf ve tasarım dosyaları gibi dijital ürünler yapanlar vergi muafiyetine dahil olabiliyor.”

VERGİ MUAFİYETİNDEN YARARLANMA ŞARTLARI

E-ticarette vergi muafiyetinden faydalanmak için belirli şartlara uymak gerektiğini belirten Çiğdemli, şunları ekledi: “Fiziksel bir iş yerine sahip olmayıp yalnızca e-ticaret faaliyeti yürütüyor olmalısınız. Yıllık geliriniz, belirlenen yasal sınırı -2024 yılı için 1.100.000 TL- aşmamalı. Vergiden muaf olduğunuzu belgelemek için vergi muafiyet belgesine sahip olmanız gerekmekte. Sanayi tipi veya seri üretim makineleri ile üretim yapmamalısınız. E-ticaret işlemlerinizi ticari bir banka hesabınız aracılığıyla yapmalısınız. Bu koşullara uyduğunuz takdirde e-ticarette vergiden muaf olabilirsiniz. Pazaryerleri üzerinden satış yapabileceğiniz gibi, kendi profesyonel e-ticaret sitenizi açarak kazancınızı daha da artırabilirsiniz.”

VERGİ MUAFİYET BELGESİ NASIL ALINIR?

E-ticaret vergi muafiyeti belgesi alabilmek için Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden başvuru yapmanız gerekiyor. Gelir İdaresi Başkanlığı Müdürlüklerinden veya Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sitesi üzerinden kolayca başvuru yapılabilir. Vergiden muaf esnaf belgesi almak isteyenlerin, 283 seri numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliği ekinde yer alan dilekçe ile ikametgahlarının bulunduğu yerdeki yetkili vergi dairesine başvurmaları gerekmektedir.

21
mutlu
Mutlu
8
_zg_n
Üzgün
1
sinirli
Sinirli
1
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
E-ticarette vergi muafiyeti şartları

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Startup Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin