Son yıllarda hem dünya genelinde hem de ülkemizde hızla popülerlik kazanan RFID (Radyo Frekanslı Tanıma) teknolojisi, tedarik zinciri görünürlüğü ve envanter doğruluğunun önem kazanmasıyla birlikte, çok kanallı perakendeciler için önemli bir yatırım aracı haline gelmektedir. RFID, oyunun kurallarını değiştiriyor!
Perakende sektöründe, yoğun rekabet ve hızla değişen tüketici tercihleri, başarıyı elde etmenin yeniliği benimsemekten geçtiğini göstermektedir. Müşteri deneyimini iyileştirmek, operasyonel verimliliği artırmak, yenilikçi çözümler geliştirmek ve rekabet gücünü artırmak gibi amaçlar doğrultusunda dijital teknolojiler ve veri odaklı stratejiler giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Sektör, rekabetçi ve dinamik pazarda varlığını sürdürebilmek ve gelişebilmek için teknolojiye yatırım yapmaya devam etmektedir. Mordor Intelligence tarafından yayımlanan bir rapora göre, perakende sektöründe dijital dönüşüme yönelik küresel harcamaların 2028 yılına kadar yaklaşık yüzde 20 oranında artarak 1,72 trilyon dolara ulaşacağı öngörülmektedir.
RFID, bu yenilikçi dalganın merkezinde yer alarak, sadece temel izleme ve tanımlamanın ötesine geçmekte ve modern perakende operasyonlarının odak noktası haline gelmektedir. Radyo Frekanslı Tanıma (Radio Frequency Identification-RFID) teknolojisi, radyo frekansları kullanarak nesneleri belirli bir uzaklıktan otomatik olarak tanımlamaya olanak tanıyan bir teknolojidir. En basit haliyle, RFID teknolojisi temassız okuma olarak tanımlanabilir.
RFID, oyunun kurallarını değiştiriyor
Securitas Technology Türkiye Genel Müdürü Pelin Yelkencioğlu, RFID teknolojisinin hem dünya genelinde hem de Türkiye’de daha yaygın hale geleceğini belirtmiştir. Yelkencioğlu, e-ticaretin son yıllarda büyük bir ilgi gördüğünü ve temel amacının müşteri ile ürünü buluşturmak olduğunu, ancak bu süreçte maliyetlerin arttığını vurgulamıştır. Bu noktada, envanter yönetimini iyileştiren, verimlilikten güvenliğe, tasarruftan minimum hataya kadar pek çok avantaj sunan RFID teknolojisinin öneminin arttığını ifade etmiştir. Yelkencioğlu, RFID’nin bu yıldan itibaren hem Türkiye’de hem de dünya genelinde büyük bir yaygınlık kazanacağını ve hayatın her alanında kullanılacağını belirtmiştir. Securitas Technology olarak bu alanda 20 yıldan fazla deneyim ve güçlü bir altyapıya sahip olduklarını vurgulayan Yelkencioğlu, RFID teknolojisinin avantajlarını müşterilerine sunmaya devam edeceklerini söylemiştir.
RFID, perakende sektöründe en yaygın olarak envanter takibinde kullanılmaktadır. Radyo frekanslı tanımlama sisteminde kullanılan etiketler, ürünlerin üzerine takılarak tedarik zincirinde yer alan her bir nesnenin gerçek zamanlı ve sürekli olarak takip edilmesini sağlamaktadır. Bu teknoloji sayesinde, bir ürünün tedarik zincirindeki konumu, örneğin bir kamyonda mı yoksa belirli bir mağazada mı bulunduğu gibi bilgilerin yanı sıra mağazanın neresinde olduğu hakkında son derece doğru bilgiler sağlanmaktadır. Doğru ürün konumu bilgisi, envanter yönetimini iyileştirirken maliyetleri ve karışıklığı azaltmakta ve müşteri memnuniyetini artırmaktadır. McKinsey, RFID kullanımıyla perakendecilerin daha iyi envanter kontrolü sayesinde gelirlerinde yüzde 5’e varan bir artış, envanterle ilgili çalışma saatlerinde ise yüzde 10-15 oranında tasarruf elde edebileceklerini tahmin etmektedir.
Pazar ortalamaları, ürünlerin satış alanındaki bulunurluğunun yüzde 65 ila yüzde 85 arasında olduğunu göstermektedir. RFID teknolojisiyle bu oran yüzde 95 seviyesine çıkarılmaktadır. Ürünlere eşsiz birer kimlik kazandıran RFID teknolojisi, operasyonel süreçlerin hızlanmasını sağlamakta ve müşterilerin aradıkları ürüne anında ulaşmalarına olanak tanımaktadır. Bu teknoloji, verimlilik ve kazanç açısından önemli faydalar sunmaktadır.
RFID süreci, ürünün üretim aşamasında veya depo ve mağazalarda RFID etiketi ile başlamaktadır. Barkod teknolojisinden farklı olarak, radyo dalgaları aracılığıyla okunan RFID etiketleri, tek tek tarama gerektirmemektedir. Bu sayede ürünler askıda, rafta ve hatta koli içerisindeyken bile dokunmadan okunabilmektedir. Bu teknoloji, personelin iş yükünü önemli ölçüde azaltmakta ve mağazalarda yapılan stok sayımının istenilen sıklıkta yapılmasını sağlamaktadır.
RFID, mal kabul kontrolü, depo/reyon arası ürün transferleri ve POS satış/iade işlemlerinde gerçek zamanlı takip imkanı sunarak reyon doğruluğunu korumaktadır. Eksilen ürünlerin hızlı tespit edilmesiyle reyon tamamlama ve yeni sipariş açma işlemleri tam zamanında yapılmakta, ürün bulunabilirliğinin artışıyla yok satma oranı yüzde 30’a, depoda unutulma gibi nedenlerle gereksiz yere indirime giden ürün oranı ise yüzde 25’e kadar azalmaktadır.
RFID uygulamaları sayesinde, müşterilerin aradıkları ürünü bulabilmeleri, alışverişlerine devam etmelerini ve farklı ürünler satın almalarını sağlamaktadır. Bu iyileştirme ile ortalama fiş tutarlarında yüzde 19’a kadar artış sağlanabilmektedir. Ayrıca, reyon doğruluğunu ve ürün bulunabilirliğini en üst düzeye çıkartmak için “reyon tamamlama” listesi ve mağaza stoklarında olmayan ürünlerin tedariği için önerilen “sipariş listesi” raporları sistem tarafından otomatik olarak hazırlanabilmektedir. Bunun yanı sıra, alarmı çıkarılan ürünler ile satılan ürünlerin karşılaştırılması, mağazadan çıkan satılmamış ürünlerin takibi, deneme kabininde denenen ürünler ile satışa dönenlerin karşılaştırılması ve depodan mağazaya ya da mağazadan mağazaya transfer edilen ürünlerin listesi gibi ilave raporlar alınabilmektedir.
Diğer teknoloji haberlerimize ulaşmak için TIKLAYINIZ
Bilgi Avcısı Editör: Her Soruya Bir Cevap Arıyor, Her Hikayede Bir Öğrenme Fırsatı Görüyor!