Şirketler Crisitunity Dönemine Nasıl Uyum Sağlar?

Kriz dönemlerini fırsata çevirerek uyum sağlama ve yenilikçilikle şirketlerin başarısını artırın.

Şirketler Crisitunity Dönemine Nasıl Uyum Sağlar?
Şirketler Crisitunity Dönemine Nasıl Uyum Sağlar?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Krizler, hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi ve bu durum özellikle şirketler için geçerli. Yerel veya küresel krizler herkes üzerinde büyük etki yaratıyor ve bu yıkıcı etkileri olumlu fırsatlara dönüştürmek giderek zorunlu hale geliyor. Bu durumu en iyi tanımlayan terimlerden biri “Crisitunity” yani “kriz yoluyla fırsat” terimidir. Bu terim, “The Simpsons” adlı televizyon programında Homer Simpson karakterinin hem kriz hem de fırsat olan bir durumu tanımlamak için kullandığı bir bölümden popüler hale geldi. Peki Şirketler Crisitunity Dönemine Nasıl Uyum Sağlar? Kriz ile fırsatı birleştiren Crisitunity, krizler içinde olumlu değişim ve büyüme fırsatlarının da var olabileceği fikrini vurgular. Bu çağ, zorlukların, krizlerin ve aksaklıkların sadece olumsuz olaylar olarak değil, aynı zamanda olumlu değişim ve yenilik fırsatları olarak da görüldüğü bir dönemi ifade eder. Crisitunity çağında ilerlemek ve gelişmek isteyen şirketlerin proaktif ve uyarlanabilir bir yaklaşım benimsemesi gerektiğini belirten İnomist İletişim Danışmanlığı Ajans Başkanı Sibel Selvi, bu konuda izlenmesi gereken yol haritasını açıkladı.

Şirketler Crisitunity Dönemine Nasıl Uyum Sağlar?

Değişime Direnmeyen Kazanır

Temel kural basittir: Sabit kalan kaybeder. Bu nedenle şirketlerin organizasyon genelinde çevik bir zihniyeti teşvik etmesi gerekmektedir. Bu, değişimi bir sabit olarak benimsemek, denemeye açık olmak ve geri bildirimlere ve gelişen trendlere göre stratejileri hızlı bir şekilde ayarlamak anlamına gelir. Organizasyonun her düzeyinde yenilikler teşvik edilmelidir çünkü krizler yaratıcı problem çözme ve yeni ürün, hizmet veya süreçlerin geliştirilmesi için bir katalizör olabilir.

Krizlere ve Fırsatlara Ne Kadar Hazırsınız?

Krizlerden doğan fırsatlardan yararlanmak kolay değildir ve armut pişip ağza düşmez. Bu süreç hazırlık ve olgunluk gerektirir. Şirketler, organizasyonel dayanıklılık oluşturmaya odaklanmalıdır. Bu kapsamda tedarik zincirlerini çeşitlendirebilir, acil durum planları hazırlayabilir ve mali sağlıklarını güçlendirecek finansal stratejiler oluşturabilirler. Senaryo geliştirme bu noktada en kritik unsurdur. Çeşitli olası gelecekleri tahmin etmek için birden fazla senaryo yaratılmalıdır. Bu senaryolar, şirketin beklenmedik olaylara hazırlıklı olmasına ve bu durumlardan doğan fırsatlardan yararlanmaya hazır stratejilere sahip olmasına yardımcı olur.

Müşteri Sürecin Merkezi Olmalı

Crisitunity çağında tüm paydaşlar kadar müşteriler de büyük bir role sahiptir. Müşteriyi sürecin dışında tutmak gibi bir durum olamaz; aksine, müşteriyi karar mekanizmasının merkezine koymak çok önemlidir. Kriz sırasında müşterinin değişen ihtiyaç ve davranışlarını anlamak, yeni iş fırsatlarının belirlenmesine katkı sağlar. Şirketler, müşteri etkileşim stratejilerini güçlendirmelidir. Müşteri geri bildirimleri aktif olarak dinlenmeli ve teklifler değişen ihtiyaçlara göre uyarlanmalıdır. Ayrıca, çalışanlar ve diğer paydaşlarla şeffaf ve etkili iletişim sürdürmek çok önemlidir. Dürüst ve açık iletişim güven oluşturur ve belirsizlik dönemlerinde beklentilerin yönetilmesine yardımcı olur.

Yetenekleri Çekin ve İş Birliğine Açık Olun

Şirketlerin en büyük sermayesi insandır ve yetenekli iş gücü en büyük güçtür. Şirketler, nitelikli iş gücünü geliştirmeye ve ellerinde tutmaya özen göstermelidir. Eğitime yatırım yapılabilir, beceri geliştirme ve yeniden beceri kazanma fırsatları sağlanabilir ve üst düzey yetenekleri çeken bir ortam yaratılabilir. Krizi fırsata çevirmenin bir diğer formülü ise iş birliğidir. Hem kuruluş içinde hem de dış ortaklarla iş birliği teşvik edilmelidir. İş birliğine dayalı çabalar, yenilikçi çözümlerin geliştirilmesine ve kaynakların paylaşılmasına yardımcı olur.

Veri Kullanımını Öğrenmek Şart

Karar verme süreçlerinde veriye dayalı içgörüler kullanılmalıdır. Verilerin analizi, pazar eğilimlerini, müşteri tercihlerini ve iyileştirilmesi gereken alanları anlamaya yardımcı olur. Veriyi doğru okuyarak talep ve arzdaki değişikliklere hızla uyum sağlayabilen çevik bir tedarik zinciri geliştirmek çok önemlidir. Bu, aksaklıkların önlenmesine ve ani piyasa değişimlerinden yararlanmaya yardımcı olur.

Uyarlanabilir Liderlik Hayati Önem Taşır

Kısa vadeli başarı, başarı değildir; mutlaka uzun vadeli bir sürece yayılmalıdır. Şirketler, acil zorlukları ele alırken uzun vadeli bir vizyona sahip olmalıdır. Krizler genellikle geçicidir ancak bu krizler sırasında alınan stratejik kararların kalıcı olumlu etkileri olabilir. Bu vizyonu uygulayacak olanlar liderlerdir. Her düzeyde uyarlanabilir liderliği geliştirmek, bu çağın bir zorunluluğudur. Ekiplere değişim konusunda rehberlik edebilen ve zorlu durumlarda fırsatlar bulmaları için ilham veren liderler çok önemlidir.

Kriz çağında uyum sağlama, yenilikçilik ve değişimi benimseme isteği gereklidir. Krizlerle mücadele etmek ve fırsatları yakalamak arasındaki dengeyi kurabilen şirketler, günümüzün dinamik iş ortamında başarılı olmak için iyi bir konuma sahip olacaktır.

İnomist İletişim Danışmanlığı Hakkında

İnomist İletişim Danışmanlığı, iletişim alanındaki yenilikler doğrultusunda, kurumların marka değeri ve kurumsal itibarını geliştirmek, rekabet gücünü ve farkındalığını artırmak amacıyla inovatif medya ve iletişim stratejileri planlayan ve uygulayan bir ajanstır. Müşterilerini “yol arkadaşı” olarak gören İnomist, onlarla takım ruhuyla hareket eder. İletişim hedef ve stratejilerini oluştururken inovatif olduğu kadar gerçekçi, kurumun ve toplumun değerlerine uygun planlı ve hızlı çözümler sunar. Ajansın temel hizmet alanları arasında marka iletişimi, medya ilişkileri yönetimi, konu ve gündem yönetimi, pazarlama iletişimi, lider iletişimi, risk yönetimi ve kriz iletişimi, kurumsal sosyal sorumluluk iletişimi, sponsorluk iletişimi, kurum içi iletişim, içerik pazarlama, sosyal medya hesap yönetimi ve dijital pazarlama yer almaktadır.

17
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
1
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Şirketler Crisitunity Dönemine Nasıl Uyum Sağlar?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Startup Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin