Baharat Sektöründe Güçlü Büyüme

Türk baharat ihracatı 2024'te %51 artışla yükseliyor, Ege Bölgesi öncülüğünde büyüyor.

Baharat Sektöründe Güçlü Büyüme
Baharat Sektöründe Güçlü Büyüme
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2024’e güçlü bir başlangıç yapan baharat sektörü, özellikle Türkiye’nin Ege Bölgesi’nde büyük bir ivme kazanıyor. Böylece Baharat Sektöründe Güçlü Büyüme devam ediyor! Türk baharat ihracatçıları, kekik ve defne gibi ürünlerde dünya lideri konumunda bulunuyor ve 2024’e %51’lik bir artışla giriş yapıyor. Ocak-Şubat döneminde, ihracatları 56 milyon dolardan 86 milyon dolara yükselerek oldukça etkileyici bir ivme kazandı. Bu artışın büyük bir kısmı, 54 milyon dolarlık hacimle Egeli ihracatçılar tarafından gerçekleştiriliyor. Miktar bazında baharat ihracatı ise ilk iki ayda %31 artarak 24 bin tona ulaşıyor.

Baharat ihracatçıları, Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde faaliyet gösteriyor. Bu birlikler arasında Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği ve Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği bulunuyor.

Baharat Sektöründe Güçlü Büyüme
Baharat Sektöründe Güçlü Büyüme

Baharat Sektöründe Güçlü Büyüme

Baharat ihracatını artırmak adına iki Turquality Projesi yürütülüyor. Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği tarafından gerçekleştirilen projelerden biri, Türk baharatlarının ABD pazarında tanıtımını içeriyor. Diğer bir proje ise “Turkish Herbal Tea” adıyla Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanan bir proje. Bu proje kapsamında, kekik, adaçayı, defne, biberiye gibi ürünlerin tanıtımı yapılacak ve ihracatın büyümesi hedefleniyor. Özellikle ABD ve Almanya, bu projenin öncelikli hedef pazarları arasında bulunuyor.

Ege Bölgesi, Türkiye’nin baharat ihracatının önemli bir merkezi konumunda bulunuyor. Bu bölge, toplam baharat ihracatının %64’ünü gerçekleştirerek Türkiye’ye önemli bir döviz kazandırıyor.

Muhammet Öztürk, Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı olarak, Türk baharat sektörünün 2023 yılında %10’luk bir artışla 186 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini belirtiyor. Öztürk ayrıca, Türkiye’nin 2023 yılında 153 ülkeye baharat ihraç ettiğini ve bu ülkeler arasında ABD, Almanya, Çin, Fransa ve Tayland’ın önde geldiğini ifade ediyor. Japonya’ya yapılan ihracatın da önemli ölçüde arttığına dikkat çekerek, bu pazarda güçlü olduklarını vurguluyor ve baharat ihracatını uzun vadede 1 milyar dolar seviyesine çıkarma hedeflerini paylaşıyor.

Kalite sorunlarına da değinen sektör temsilcileri, ürünlerdeki kalite sorunlarının üreticiler tarafından çözülmesi gerektiğini vurguluyorlar. Ayrıca, analiz masraflarının makul düzeyde olması ve ihracatı destekleyecek şekilde ayarlanması gerektiğini ifade ediyorlar. Bunun yanı sıra, düşük kur, işçilik ve enerji maliyetleri gibi faktörlerin de sektörü etkilediğine dikkat çekiyorlar ve döviz kurlarının ihracatı destekleyecek düzeyde olmasını talep ediyorlar.

İlginizi çekebilir: Türk gıda ihracatı

16
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Baharat Sektöründe Güçlü Büyüme

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Startup Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin