Türkiye’de Yapay Zeka Girişimleri

TRAI'nin yayınladığı haritaya göre, Türkiye'deki yapay zeka girişimleri 2024'te 350'ye ulaştı.

Türkiye'de Yapay Zeka Girişimleri
Türkiye'de Yapay Zeka Girişimleri
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi (TRAI), yapay zeka girişimlerinin yer aldığı haritasını yayınladı. Bu haritaya göre, 2024 yılının ikinci çeyreğinde Türkiye’deki yapay zeka girişimlerinin sayısı 350’ye ulaştı. TRAI, 2017 yılında sadece 24 yapay zeka girişimi ile kurulmuştu ve o zamandan bu yana önemli bir büyüme kaydetti. Peki Türkiye’de Yapay Zeka Girişimleri hangileri?  2024’ün ikinci çeyreğinde eklenen 12 yeni girişimle birlikte bu sayı 350’yi buldu. Özellikle Üretken Yapay Zeka, Nesnelerin İnterneti ve Öngörü ve Veri Analitiği kategorilerinde büyük bir artış gözlemlendi.

Son bir yılda en çok ilgi gören kategori Üretken Yapay Zeka oldu. 2023 yılının Mart ayında bu kategoride sadece 5 girişim varken, 2024 yılının Haziran ayında bu sayı 22’ye yükseldi. Harita, Akıllı Platformlar, Arama Motoru ve Asistanı, Chatbotlar ve Diyalogsal YZ gibi 12 farklı kategoriyi izliyor.

TRAI Direktörü Can Sinemli, yapay zeka girişimleri haritasının özel sektör liderleri ve yatırımcılar için önemli bir kaynak olduğunu belirtti. Bu harita sayesinde yatırımcılar potansiyel yeni girişimleri takip edebilir ve iş birliği arayışındaki şirketler için değerli bir rehber olabilir. Sinemli, 350 yapay zeka girişimine ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını ve bu sayının gelecekte artacağına inandıklarını söyledi.

Türkiye’de Yapay Zeka Girişimleri

Harita, Türkiye’de yapay zeka girişimlerinin en çok hangi alanlarda faaliyet gösterdiğini de ortaya koyuyor. Yapay görü 82 girişim ile ilk sırada yer alırken, öngörü ve veri analitiği 66 girişim ile ikinci sırada, makine öğrenmesi ise 55 girişim ile üçüncü sırada yer alıyor.

TRAI hakkında: Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi, 2017 yılında Türkiye’de yapay zeka farkındalığını artırmak ve ekosistemi geliştirmek amacıyla kurulmuş bir girişimdir. TRAI, çeşitli etkinlikler düzenleyerek on binlerce kişiye ulaşmıştır. Ekosisteminde yer alan 350 yapay zeka girişiminin akademi, özel sektör ve yatırımcılarla buluşmasına, ortak projeler gerçekleştirmelerine ve yurt dışına açılmalarına yardımcı olmaktadır. 80’den fazla özel sektör şirketi de TRAI ekosisteminde yer almaktadır. Türkiye’nin en büyük yapay zeka zirvesini ve Türkiye Yapay Zeka Haftası etkinliklerini gerçekleştiren TRAI, yerel ekosistemi dünyanın önde gelen yapay zeka ekosistemleri ile buluşturmaktadır.

9
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
1
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye’de Yapay Zeka Girişimleri

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Startup Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin