İlk Yatırımını Arayan Girişimler Zorlandı

StartupCentrum Ekosistem Buluşması, 2024 yarıyıl yatırım raporunu değerlendirerek büyük ilgi topladı.

İlk Yatırımını Arayan Girişimler Zorlandı
İlk Yatırımını Arayan Girişimler Zorlandı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

30 Temmuz Salı günü düzenlenen StartupCentrum Ekosistem Buluşması, Türkiye girişimcilik ekosisteminin önde gelen oyuncularını bir araya getirdi. Facebook İstasyon’da gerçekleştirilen bu etkinlik, geniş bir katılımcı kitlesi tarafından büyük ilgiyle karşılandı. Etkinlikte, StartupCentrum – Yıldız Tekno GSYO 2024 Yarıyıl Türkiye Ekosistemi Yatırım Raporu’nun ilk bulguları da tartışıldı. İlk Yatırımını Arayan Girişimler Zorlandı!

Buluşma, StartupCentrum Kurucu Ortağı Müge Bezgin’in açılış konuşmasıyla başladı. Bezgin, 2024 yarıyıl verilerini değerlendirerek, “StartupCentrum olarak, ekosistem buluşmalarımızı düzenli hale getirip girişimcilik ekosistemine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Tüm adımlarımızı veri odaklı atıyor ve ekosistemi geliştirmeyi hedefliyoruz. Yeni yarıyıl raporumuzla Türkiye ekosisteminin güncel durumunu ve gelecekteki fırsatları kapsamlı bir şekilde ele alarak tüm oyunculara rehberlik edecek önemli bir kaynak sunmayı planladık. Raporun hazırlanmasında katkıları olan ana sponsorumuz Yıldız Tekno GSYO, altın sponsorlarımız H2O Investment, Arz Portföy, destekçimiz Habitat Derneği ve tüm katılımcılarımıza teşekkür ederiz,” dedi.

Etkinlikte, Yıldız Tekno GSYO Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Tamer Yılmaz ve Habitat Derneği’nden Hasan Rıdvan Çiftçi de öne çıkan konuşmacılar arasında yer aldı. Prof. Dr. Yılmaz, raporun önemine dikkat çekerek “Ölçemezsen yönetemezsin” sözleriyle katılımcılara ilham verdi. Speed networking seansı ile katılımcılar birbirleriyle tanışma ve potansiyel iş birlikleri kurma fırsatı buldular. Ardından, StartupCentrum Veri Ekibi Lideri Mustafa Erşad Zor, 2024 yarıyılının ilk verilerini sunarak detaylı bir analiz yaptı.

StartupCentrum – Yıldız Tekno GSYO 2024 Yarıyıl Türkiye Ekosistemi Yatırım Raporu’ndan Öne Çıkanlar:

245 Girişime 586.5 Milyon Dolar Yatırım

2024 yılının ilk yarısında 254 yatırım turunda toplam 586.8 milyon dolar yatırım yapıldı. Bu miktar, 2023 yılındaki toplam yatırımı aşarak önemli bir artışı gösterdi. TÜBİTAK BİGG-1812 yatırımları toplamda 4 milyon dolara ulaştı. Getir’in aldığı 250 milyon dolarlık yatırım, 2024’ün ilk yarısında 100 milyon dolar üzeri tek yatırım olarak kaydedildi.

2024 Yılının İlk Yarısında Yatırımların Dağılımı

Toplamda 245 girişim yatırım aldı. Bu yatırımlardan 133’ü BİGG fonlarından sağlanırken, BİGG fonu dışında kalan yatırım sayısı 112 oldu. 2024 yılının çeyrek bazda incelendiğinde, ikinci çeyreğin en az yatırım alınan dönem olduğu görüldü ve 2021’den bu yana en düşük yatırım yapılan çeyrek oldu.

İlk Yatırımını Arayan Girişimler Zorlandı

2024’ün ilk yarısında, 1 milyon dolar altı yatırımlar 191 işlemle rekor kırmış gibi görünse de bu yatırımların 133’ü BİGG fonlarından geldi. BİGG programı dışındaki yatırımların sayısı ise sadece 58 oldu. Buna karşılık, 10 milyon ile 100 milyon dolar arasında gerçekleşen 7 yatırımda toplam 269 milyon dolar toplandı ve bu miktar, tüm yatırımların yaklaşık %46’sını oluşturdu. Bu segmentteki yatırımlar, yüksek değerlemelere sahip potansiyel unicorn’lar, yani ‘Soonicorn’lar olarak değerlendirilebilir.

Yapay Zeka ve Oyun Sektörleri Öne Çıkıyor

2024’ün ilk yarısında BİGG programının etkisiyle sağlık ve biyoteknoloji sektörleri en çok yatırım alan sektörler oldu. BİGG yatırımları hariç tutulduğunda, yapay zeka ve makine öğrenimi sektörü 31 yatırımla en aktif sektör haline geldi. Bu sektörü 14 yatırımla oyun, 11 yatırımla sürdürülebilirlik & çevre ve 10 yatırımla fintech sektörleri izledi.

Ulaşım ve Lojistik Sektörü Lider

Yatırım miktarlarına bakıldığında, Getir’in aldığı 250 milyon dolarlık büyük yatırım sayesinde ulaşım ve lojistik sektörü en çok fon toplayan sektör oldu. Bu büyük yatırım, toplamda 254.6 milyon dolarla sektörün liderliğini pekiştirdi. Fintech sektörü 130.8 milyon dolarla ikinci sırada yer alırken, yapay zeka ve makine öğrenimi 94.2 milyon dolarla üçüncü sırada yer aldı.

29 Farklı Şehirde Yatırım

2024’ün ilk yarısında ilk kez 29 farklı Türk şehrindeki girişimler yatırım aldı. Geçen yıl 17 olan bu sayı, BİGG programının etkisiyle arttı. TÜBİTAK BİGG Fonu aracılığıyla 27 farklı şehirden 133 girişim yatırım aldı. İstanbul, Ankara, Kocaeli ve İzmir gibi büyük şehirler yatırım çekmeye devam ederken, Kayseri’den 8 proje, Eskişehir ve Antalya’dan da 4’er girişim yatırım aldı. Burdur, Kastamonu, Elazığ, Van, Rize ve Niğde gibi ilk kez yatırım alan şehirler de ekosistem açısından sevindirici gelişmeler arasında yer aldı.

Girişimlerin Merkezi İstanbul

Yurtdışında resmi merkezleri bulunan, ancak operasyonlarının büyük bir kısmını Türkiye’de sürdüren girişimlerin faaliyet gösterdiği şehirler arasında İstanbul, Ankara ve İzmir öne çıkıyor. Yatırım alan girişimlerin %17’si ise merkezlerini yurtdışında bulunduruyor.

Yabancı Yatırımcı Oranı Düşüşte

2023 yılında 10-100 milyon dolar arasındaki yatırımlarda yerli yatırımcı katılım oranı %16 iken, 2024’ün ilk yarısında bu oran %30’a yükseldi. Kuzey Amerika ve Avrupa’dan gelen yatırımcıların oranı sabit kalırken, MENA ve Asya bölgelerinden bu yatırım aralığında aktif yatırımcı bulunmuyor. 100 milyon doların üzerindeki yatırımlarda ise son üç yılda Avrupa merkezli hiçbir yatırımcı yer almadı. MENA bölgesi yatırımcıları ise özellikle son üç yılda 10 milyon dolar altındaki yatırımlara ilgi göstermedi ve katılım oranları %1-2 seviyelerinde kaldı.

Kadın Girişimcilerin Oranı Artıyor

2024 yılının ilk yarısında, kurucu ortaklarından en az biri kadın olan girişimlerin oranı %30’u geçti. TÜBİTAK BİGG programlarının etkisiyle en az bir kadın kurucu ortağa sahip girişimlerin oranı %30,5 oldu. Bu girişimlerin yarısında yalnızca kadın kurucular bulunurken, diğer yarısında hem kadın hem de erkek kurucular yer aldı. Önceki yıllarda yalnızca kadın kuruculara sahip girişimlerin oranı %5 ile %7 arasında değişirken, 2024 yılında bu oran %15’e yükseldi.

19
mutlu
Mutlu
1
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
1
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İlk Yatırımını Arayan Girişimler Zorlandı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Startup Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin