Deri Sektöründe İhracat Düşüşü

Artan maliyetler ve azalan talep, Türkiye'de deri ihracatını olumsuz etkiliyor.

Deri Sektöründe İhracat Düşüşü
Deri Sektöründe İhracat Düşüşü
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin deri ve deri mamulleri sektörü, uluslararası talepteki düşüş, artan maliyetler ve düşük döviz kurları gibi zorluklarla boğuşurken, ihracattaki düşüş kaçınılmaz hale geldi. Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Zandar, dünya çapında deri ürünlerine olan talebin hızla azaldığını vurguladı. Zandar’a göre, ithalatçılar artık sipariş vermek veya fiyat teklifi almak istemiyorlar, hatta ürünler bedava dağıtılsa bile alıcı bulunamıyor. Deri Sektöründe İhracat Düşüşü!

2023 yılında Türkiye’nin deri ve deri mamulleri ihracatı yüzde 9,5 düşüşle 2 milyar 56 milyon dolardan 1 milyar 860 milyon dolara geriledi. 2024’ün ilk çeyreğinde ise bu gerileme daha da derinleşti ve ihracat yüzde 28 azaldı. Zandar, önümüzdeki dönemde ihracatın toparlanmasının pek olası görünmediğini ifade etti.

İthalatçıların stok maliyetine katlanmak istememeleri ve talep eksikliği nedeniyle yeni siparişler vermeme durumu, sektördeki ihracat düşüşünü tetikliyor. Pandemi sonrasında, küresel ekonomideki durgunluk nedeniyle talep azalınca, ithalatçılar ellerindeki stokları eritemediler ve şimdi yeni stoklara yatırım yapmak istemiyorlar.

Deri Sektöründe İhracat Düşüşü

Ege Bölgesi’nde, ayakkabı, saraciye, deri konfeksiyon ve post deri alt sektörlerini içeren deri ve deri mamulleri ihracatı, Türkiye genelindeki düşüşe göre daha az oldu. EDMİB Başkanı Erkan Zandar, bunun, Ege Bölgesi’nin dijital pazarlama faaliyetlerindeki etkin rolüne bağlı olabileceğini söyledi ve 2024’te de benzer stratejilerle pazarlama faaliyetlerine devam edeceklerini belirtti.

Ayrıca, moralin düzeltilmesi adına 2023 yılı mali genel kurul toplantısı sırasında Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği, “Deri İhracatının Yıldızları Ödül Töreni”ni düzenledi. Bu törende, 2023 yılında 1 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştiren 39 üye firma ödüllendirildi. Ayakkabı sektörü, toplam ihracatın yüzde 67’sini gerçekleştirerek bu ödül töreninde önemli bir yer aldı.

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği, 2023 yılı mali genel kurul toplantısında Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu’nun geçmiş yıl faaliyetlerinden dolayı ibra edilmesinin yanı sıra, 2024 yılı iş programını da benimsedi. EDMİB’in 2024 bütçesi 9 milyon 700 bin TL olarak kabul edildi.

8
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
1
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Deri Sektöründe İhracat Düşüşü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Startup Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin