Yapay Zeka Yetenek Devrimi

Randstad raporuna göre, yapay zeka, kurumlarda yetenek yönetimini kökten değiştiriyor ve dönüştürüyor.

Yapay Zeka Yetenek Devrimi
Yapay Zeka Yetenek Devrimi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Randstad Türkiye Genel Müdürü Ufuk Gedikli, yapay zeka alanındaki gelişmelerin kurumlarda yetenek yönetimini önemli ölçüde değiştireceğini belirtti. Dünyanın önde gelen yetenek şirketi Randstad, 2024 Yetenek Trendleri raporunu yayımladı. Rapora göre, yapay zeka yetenek devrimi teknolojilerindeki ilerlemeler, kurumlarda yeteneklerin işlenme biçimlerini dönüştürecek. Gedikli, insan kaynakları yöneticilerinin rutin iş yüklerini üretken yapay zeka uygulamalarına devrederek yetenek geliştirmeye daha fazla odaklanabileceklerini ifade etti.

Randstad’ın raporu, iş dünyasında COVID-19 salgını sonrası hızlanan değişimi gözler önüne seriyor. Ortaya çıkan yeni trendler ve mevcut eğilimlerin çoğu hızla değişirken, iş dünyasının çalışma şekilleri ve bakış açıları da yeniden şekilleniyor. Çalışma hayatında esneklik beklentisi, mevcut yetenek arzının güncel taleplere uygun olmaması ve çok kuşaklı iş ortamları, yapay zekanın üretken ve diğer formları nedeniyle dönüşüme uğruyor. Bu faktörler, iş hayatının ve yetenek yönetiminin geleceğini yeniden yazarken, yeni fikirler ve düşünme biçimlerine ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor.

Randstad’ın araştırmasına göre, tepe yöneticilerinin %72’si beceri açığının işletmeler için büyük bir zorluk yaratacağını düşünüyor. Araştırma, 21 küresel pazarda 1,076 üst düzey yönetici ve insan sermayesi liderinin görüşlerine başvurularak yapıldı. İşverenlerin, işletmelerinin ihtiyaç duyduğu becerilere ulaşma konusundaki endişeleri artmış durumda. Katılımcıların neredeyse üçte ikisi (%72), beceri açığının yakın gelecekte işletmeleri için büyük zorluklar yaratacağını belirtti. Bu oran geçen yıl %64’tü ve 2019’dan beri en yüksek seviyeye ulaştı. Ayrıca, katılımcıların %77’si artan otomasyonun işgücü planlamasını etkilediğini ve organizasyonlarında gerekli yetenekleri değiştirdiğini söyledi. Bu da araştırmanın geçmişindeki en yüksek seviyeye ulaştı.

Yeni dönemde yapay zeka ve insan zekasının birlikte çalışarak iş gücünü optimize etmesi bekleniyor. İnovasyon ve fikir geliştirme fonksiyonları artık daha erişilebilir olacak. Birçok kuruluş, yapay zekayı yetenek yönetimi yaşam döngüsünde hızla artırıyor. Üretken yapay zeka, iş tanımları yazma, beceri ontolojileri oluşturma, aday bulma ve tarama, mülakat programlama gibi zaman alan işleri yönetmede kullanılıyor. Bazı kuruluşlar, bünyelerindeki yetenek hareketliliğini artırmak, yüksek potansiyelli yetenekleri belirlemek ve öğrenme ve geliştirme planları oluşturmak için teknolojiden yararlanıyor. Randstad’ın desteklediği birçok büyük organizasyon, yapay zeka stratejilerine büyük yatırımlar yapıyor.

Beceri odaklı dönüşen kurumlarda teknoloji ve yapay zeka, işgücü planlamasında giderek daha önemli hale geliyor. Beceriler giderek daha öngörülemez hale gelirken, beceri arzı talebe yetişemiyor ve işverenler kurumlarını beceri odaklı organizasyonlara dönüştürüyor. Bu süreçte işverenler, becerileri satın almak, geliştirmek, ödünç almak, yeniden öğrenmek ve yapay zekayı bir beceri olarak düşünmek gibi beş stratejiye odaklanacak.

Yetenek liderlerinin %56’sı dijital dönüşüme ayak uyduramadıklarını belirtiyor. Bu yılın Yetenek Trendleri araştırması, yetenek liderlerinin dijital dönüşümün hızına ayak uydurmakta zorlandığını gösteriyor. Ancak teknolojinin ötesinde, yetenek liderlerinin karşılaşmayı bekledikleri iki ana zorluk var: Zor bulunan becerilerin talebinde artan rekabet (%34) ve özel becerilerin giderek azalması (%32). Bu yıl İK’nın daha az kaynakla daha fazla verimlilik sağlaması bekleniyor (%64).

Ufuk Gedikli, yapay zeka gelişmelerinin kurumlarda yetenek yönetimini nasıl etkileyeceğine dair önerilerde bulundu. Kurumların teknolojiyi ve çalışanları güçlendirmek için üç alana odaklanabileceğini belirtti:

Yapay Zeka Yetenek Devrimi

  1. Teknolojiyi etkinleştirme: Teknolojinin, yetenek stratejileri konusunda daha önce mümkün olmayanları nasıl mümkün kılabileceğini keşfetmek ve anlamak.
  2. Yetenek yetkinliği: Yetenek devrimini benimseyerek, kariyer yolculukları boyunca yetenekleri işe almayı ve geliştirmeyi yeniden düşünmek, özellikle hedeflere, hangi işlerin temel ve etkili olduğuna ve işgücünü sürekli akış halinde tutmanın yollarına vurgu yapmak.
  3. Güçlendirici deneyimler: Sadece yetenek beklentilerini karşılamakla kalmayıp, aynı zamanda çalışanları yüksek katılım ve sürekli çaba göstermeye teşvik eden kültürler ve deneyimler oluşturmak.

Koordineli bir çaba ile çalışanlara kültür, amaç ve öğrenme isteği aşılayarak hızla değişen pazar dinamiklerine hazır ve katılımcı bir işgücü sağlanabilir. Kurumların kalıcı başarısının anahtarı, insan potansiyelini belirlemek ve bu potansiyele yatırım yapmaktan geçiyor.

18
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
1
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yapay Zeka Yetenek Devrimi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Startup Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin