Yeni girişimciler için vergi mükellefiyetinin oluşumu ve projenin tüzel kişiliğe kavuşup ticari bir girişim olarak kazanç sağlaması için öncelikle vergi kaydının oluşması gerekmekte. Vergi mükellefiyeti için de kuruluşu daha ekonomik ve süreç yönetimi daha uygun maliyetli olduğu için daha çok şahıs şirketi kurulumu tercih edilmekte. Peki Girişimciler için Şahıs Şirketi Kuruluşu nasıl olur? İşte bütün detaylar!
Limited şirket ve Anonim şirket türlerine göre kuruluş maliyeti daha uygundur. Güncel olarak yaklaşık 1.000 TL maliyetle şahıs şirketi kurulabilmekte. Limited şirket ile Anonim şirket kuruluş maliyeti ise sermaye tutarı ve ana sözleşme içeriğine göre 10.000 TL’den başlamaktadır. Bu maliyet illere göre de değişiklik gösterebilmektedir.
Şahıs şirketi kurulum süreci tamamen elektronik ortamda, girişimcinin e-devlet bilgileri ile oluşturduğu internet vergi dairesi şifresi üzerinden yapılmaktadır. Bireyler kendi işe başlama bildirimlerini de yapabilmektedir, ancak süreç içerisinde yapılacak diğer işlemlerin de kanunen belirlenmiş süreleri olduğundan en küçük aksaklıkta maddi cezai yaptırıma maruz kalınabilmektedir. Ayrıca başlama dışında kalan beyan süreçlerinde zaten bir mali müşavir ile çalışılması kanunen zorunludur.
Şahıs şirketi kurulumu için ihtiyaç olan bilgiler kısaca şu şekilde özetlenebilir;
- İnternet vergi dairesi şifresi,
- Vergi kaydının açılacağı adres (home ofis olabilir)
- Kira tutarı (varsa)
- Yapılacak ticari iş (faaliyet konusu ve nace kodu seçimi)
Bu bilgiler ile işe başlama bildirimi yapılabilir. Daha sonraki süreçte yapılacak defter beyan başvurusu, e-fatura başvurusu, e-tebligat açılışı gibi işlemler için mali müşavir desteği önemlidir.
Vergi bildirimi sonrası takribi bir kaç gün içerisinde ve genellikle 1 gün sonra vergi levhası oluşmakta fatura düzenlenmeye başlanabilmektedir.
Genç girişimci olmanız durumunda 1 yıl boyunca bağkur primleriniz devlet karışlamakta. Ayrıca 3 yıl boyunca da limitler dahilinde gelir vergisinden muaf tutulmaktasınız.
Girişiminiz ile ilgili Kosgeb, Teknoloji Geliştirme bölgeleri gibi durumlarda farklı hibe, teşvik ve kredi seçenekleri mevcut olabiliyor. Ayrıca faaliyet konusu ve bölgeye göre de bazı devlet destekleri olabiliyor. Bu gibi konularda bir mali müşavirden güncel bilgi almak her zaman sağlıklı bir süreci desteklemiş olur.
Kaynak: Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?
Startup Gazetesi, girişimcilik ve yenilik dünyasında önemli bir role sahip platformdur. 2024 yılında 17 yıllık tecrübemizle kurulan şirketimiz, girişimcilik ekosistemine ilham vermek ve bilgi sağlamak amacıyla faaliyet göstermektedir.